MORİTANYA İZLENİMLERİMİZ

MORİTANYA İZLENİMLERİMİZ

Moritanya programımızdan yansıyanları Yaren Yardım Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker KARAGÖZ'ün kaleminden derledik.

Yaren Yardım Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker KARAGÖZ, bir dizi yardım program için gitmiş olduğu Moritanya ile ilgili izlenimlerini şöyle aktardı: 
YARENDER görevlisi olarak 
daha önce de gitmiş olduğum Moritanya‘da, çok şükür sizlerin yardım ve duaları ile programlarımızı ziyadesiyle tamamladık. 
Başkente 150 km uzaklıkta, çöl içindeki Nebbağiye kasabasında, çadırlarda eğitim görmek zorunda kalan öğrencilerin, elektrik ve su probleminin çözümünü gerçekleştirdik. Bunun yanında, yine sizlerden gelen zekat ve sadakaları da Nebbağiye ve Ümmül Kur’a da öğrenci ve öğretmenlere ulaştırdık. 
Öğrenci ve öğretmenler, özellikle elektrik ve su problemlerinin çözüldüğüne o kadar çok sevindiler ki, inanın görülmeye değerdi. 
Bölgede hala elektrik ve su problemi olan çok fazla çadırın olduğunu ve yardımlarımızın inşallah ilerleyen süreçte devam edeceğini bildirmek isterim.
Bölgedeki öğrenci ve öğretmenler adına, hepinize şükranlarımı sunuyor, yardımlarınızın Allah (cc) katında kabul olmasını temenni ediyorum. 
Bunun yanında ülke hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. 
Moritanya ya da resmî adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan bir ülke. Ülkenin batısında Atlas Okyanusu var, kara komşuları ise Mali, Cezayir, Senegal ve  Batı Sahra. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuakşot. Yaklaşık 5 Milyonluk nüfusu olan ülkenin yüz ölçümü 1 Milyon kilometre kare. Topraklarının yalnızca %0.2'si tarıma elverişli ve çöl iklimi etkisi sebebiyle hava yıl boyunca sıcak, yağışsız ve tozlu. Ülkenin tek resmî dili Arapça ve  Mağrip Arapçası'nın lehçesi olan Hasaniye Arapçası konuşulmakta. Moritanya’da hakim olan din İslam. Ancak diğer bir çok Afrika ülkesi gibi hijyen ve temizliğin çok kötü, ekonomik olarak da pahalı bir ülke olduğu da maalesef acı bir gerçek. Para birimi Ukiye ve yaklaşık olarak 1₺, 2 Ukiyeye karşılık gelmekte. 
 5 milyonluk nüfusun neredeyse 1 milyonu hafız desem sanırım abartmış olmam. İslami ilimler noktasında çok büyük alimlerin yetiştiği ülkede, müslümanlar dünyanın pek çok ülkesinden ilim öğrenmek için buraya adeta akın ediyorlar. Avrupanın bir çok ülkesinden tutun, Endonezya'ya, Malezya’ya kadar, Amerika’dan Dağıstan ve Tacikistan'a, oradan İran, Irak ve Suriye’ye, Afrikanın her ülkesine, hatta Avustralya’ya kadar neredeyse dünyanın her yerinden insanları görebilmek mümkün. 
İslami ilimleri öğrenmek için neden burayı seçtiklerini, ilim talebelerine sorduğumda şu cevabı aldım: “Eskiden insanlar ilim öğrenmek için Mekke-Medine, Suriye, Mısır ve Pakistan gibi coğrafyalara giderlerdi. Bu bölgeler şimdilerde ya savaş, ya da siyasi sebeplerden dolayı maalesef sıkıntılı ve ikamet edebilmenin mümkün olmadığı yerler haline geldi. Moritanya’da ise, hem çok büyük islam alimlerinin bulunması, hem fasih Arapçanın çok düzgün bir şekilde konuşuluyor olması, hem de ülkede Nebbağiye, Ümmül Kur’a, Beyt'ul Hayr, Tıncık Macık, Ayn'ul Haşabet, Et Teysir gibi İslami ilimlerin öğrenildiği Mahdaraların (ilim öğrenmek için hazır bulunulan yer, ilim meclisi) bulunması, şartlarımız  ne kadar zor olsa da bu ülkeyi cazip kılıyor.”  
Özellikle Türkiye'den gelen kardeşlerimizin burayı tercih etme sebebi ise, bu sayılanlara ek olarak, başkent Nuakşot’ta “Mahad'ul Ali Li Taalim'ul İslamiye” adındaki üniversitenin 3 yılda, bizim 4 yıllık ilahiyat fakültelerine, hem de yaş sınırı olmaksızın YÖK tarafından denklik veriliyor olması.
 İslami ilimlerde kendini geliştirmek isteyen, ancak yanında zor şartlara da sebat edebilecekler için “ilmin cazibe merkezi” haline gelmiş Moritanya. 
Tüm bu zor şartlara rağmen, bu ülkeyi tercih edip, sabır gösterip, ilme olan aşklarını, tutku ve bağlılıklarını gördüğüm çocuk, genç ve yaşlılara, insanın gıpta ile bakmaması, inanın mümkün değil.
Rabbim onların ilme olan iştiyaklarını artırsın ve onlara sabırlar versin. Bizleri de onların bu hayırlı işlerinde yardımcılar kılsın. (Amin)

 

İlgili Haberler İçin:

https://www.yarender.org/moritanyadan-kalanlar-tr-666.html

https://www.yarender.org/moritanyada-zekat-ve-sadaka-dagitimi-tr-665.html

https://www.yarender.org/moritanya-col-medreselerinden-tr-664.html